Cari

The Web Ask Diperantauan

Thursday, September 29, 2011

Menghadapi Munafik

Assalamualaikum

Ini adalah kesinambungan artikel lain di mulut,lain di hati


Kehidupan diri kita hari ini memang dikelilingi oleh orang yang bersikap munafik nih,bahkan diri kita sendiri pun tidak lari dari melakukan kesilapan dengan menyerupai sikap ini,sama2 lah kita mengingatkan diri kita tentang sikap ini semoga kita cepat kembali ke pangkal jalan apabila kita melakukan kesalahan.Insyaallah.Allah maha pengampun.Ingin ditafsirkan sekali lagi tentang munafik ini maksudnya-apabila berkata-kata ia berdusta,apabila berjanji ia mengingkarinya dan apabila diberikan amanah ia mengingkarinya.


Bagaimana menghadapi mereka? 

CIRI-CIRI MUNAFIK


Pertama sekali kita hendaklah bergantung kepada Allah


Kita tidak seharusnya menuruti kehendak orang yang hipokrit ini.Kita seharusnya tidak perlu bimbang dengan ancaman mereka dan bertawakal kepada Allah s.w.t secara total.insyaallah kita akan dijauhi oleh golongan ini.Allah s.w.t telah berfirman dalam surah al-ahzab 33:48 

“dan janganlah kamu menuruti kehendak orang kafir dan munafik itu.Janganlah kamu hiraukan celaan mereka dan bertawakallah kepada Allah.Dan cukuplah Allah sebagai pelindung (yang menyelamatkan kamu)".


Contoh yang paling ketara adalah kes pelacuran di Negara kita,kita tengok banyak luahan pelacur(hipokrit) yang ditangkap disiarkan di surat khabar dan ada diantara mereka adalah pelajar di institusi pengajian tinggi.Oleh kerana tidak mencukupi wang mereka “terpaksa” melakukan perkara ini dalam menampung kos pendidikan (ini adalah contoh apabila berkata-kata ia berdusta).Dalam konteks kes macam ini penulis merasakan mereka bukan tidak mencukupi tetapi tamak dan inginkan jalan pintas dalam memperoleh sesuatu dan ingin hidup bermegah-megahan.Sedih kadang-kadang melihat anak jati Islam boleh terlibat dalam kancah maksiat ini,Perkara ini turut diluahkan oleh polis2 D7 pegawai jabatan pencegahan maksiat yang kadang-kala tutup mata sahaja melepaskan pelajar2 yang ditangkap di pusat hiburan melakukan perkara sumbang ini dengan harapan mereka serik dan tidak melakukan kembali perkara tersebut.Namun kadang-kala ada yang jenis x makan saman dan langsung tidak takut akan hukuman Allah dan melakukan kembali perkara tersebut.Malah ada yang turut merasakan Islam itu mengkongkong dalam kehidupan mereka menyebabkan ada diatara mereka memilih murtad.Subhanallah semoga kita dijauhi dari perkara ini.


Elak dari bersekongkol


Kita janganlah dengan mudah menuruti segala kehendak mereka dengan alasan mereka berkuasa.Teringat penulis dalam siri Halaqah TV 9 temubual dengan pengarah Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM).Dia ada berkata kebanyakan penerima rasuah mempunyai pangkat atau harta yang lebih kecil berbanding pemberi rasuah namun mereka mempunyai kuasa untuk memberikan manfaat kepada pemberi rasuah(ini adalah contoh apabila diberikan amanah ia mengingkarinya) .Apa yang berlaku oleh kerana tekanan ekonomi,isteri ingin benda2 yang diluar kemampuan suami,ingin kaya cepat dan lain-lain sebab yang kebendaan sesuatu proses rasuah itu terjadi.subhanallah.

Janganlah kerana wang dunia kita masuk ke neraka.Janganlah kita lebih takut kepada mereka berbanding dengan Allah dan janganlah diberikan mereka peluang dan ruang meningkatkan lagi sifat hipokrit dan keegoaan mereka sehingga mereka terlupa kepada kekuasaan Allah.Bak kata bapa penulis hidup susah itu bukan ditafsirkan dengan kekurangan kebendaan hidup susah ditafsirkan dengan kekurangan nilai dalam diri kita dalam menjalani kehidupan seharian.Ambil contoh orang Asli yang tinggal di hutan mereka tidak merasakan diri mereka susah mereka boleh tertawa dan menjalani hidup mereka dengan secara kebiasaannya.Sama juga seperti penulis tengok orang-orang kampung yang berumur rumah buruk,hidup ala kadar,makan tidak seberapa tetapi mereka mempunyai keluarga yang besar dan bersauadara sesame mereka dan boleh hidup bergelak ketawa dan bermasyarakat tanpa merasa malu dan rendah diri.Berbanding orang keluarga kaya yang selalu berkancah bersama saudara sendiri terutamanya dalam perebutan harta warisan,perniagaan dan lain2.Alangkah baik kalau kekayaan itu dikongsi bersama.Bak kate orang x di bawak kemati duit itu.

Rasuah


Pengarah SPRM tersebut juga ada berkata (sambil tersedu menangis) tahukah anda balasang rasuah bukan hanya di dunia sahaja malah ia turut di balas di hari kelak.Rasuah salah guna kuasa kesannya bukan terhadap diri kita dan keluarga malah terhadap masyarakat dan Negara.Seperti yang banyak kita lihat projek2 terbengkalai ,bangunan runtuh,banjir semuanya adalah disebabkan oleh ketidak amanahan seseorang pemegang kuasa.Dan akhirnya masyarakat juga yang menampung kesusahan demi kesenangan penerima rasuah.Dalam sesi Halaqah tersebut dia juga mencadangkan doa memohon sambil mengingatkan diri kita “ya Allah ya tuhanku jauhkanlah aku dan keluargaku dari rezeki yang haram dan kuatkanlah semangat kami berlapar dari memakan rezeki yang haram semoga hidup kami sekeluarga penuh keberkatan”.amin insyaallah.


Bersikap keras (bukan ganas/kasar)


Kita janganlah lembik dan hanya menuruti sahaja kehendak mereka,Hendaklah kita bekeras dan menunjukkan kita mempunyai prinsip hidup dalam diri kita yang berlandaskan syariat.Kita tidak perlu akur membabi buta.Hendaklah kita membuat penilaian dalam membuat sesuatu keputusan,apalah ertinya keputusan kalau tiada penilaian (betul x) .Lebih keras lagi ,kita patut melawan mereka sampai ke tahap kritikal seperti mereka yang melakukan maksiat.Dalam firman Allah surah al-tawbah 9:73  

“wahai nabi ,berhijadah (melawan) orang kafir yang munafik itu dan bersikap keraslah terhadap mereka.Tempat mereka adalah neraka jahanam.Dan itulah tempat kembali seburuk-buruknya”. 


Ingatlah Allah sangat membenci orang yang memiliki sifat seperti golongan munafik ,pandai memainkan kata-kata manis di hadapan tetapi penuh kebencian di belakang.Bagi mereka yang terpaksa bergaul dalam golongan ini janganlah takut dan bimbang kerana kebergantungan kita hanya pada Allah. Insyaallah.Haruslah kita mengutamakan perintah Allah daripada menuruti kehendak mereka.Sesungguhnya Allah sentiasa bersama orang2 bertakwa.Insyaallah


Buah bidara di pinggir kota
Di petik mentah sang teruna
Tiada apalah dibenci manusia
Jikalau kita mengikut syariatnya

Monday, September 26, 2011

Bidang Farmasi Malap (Industry)

Assalamualaikum

Hari ni penulis ingin berkongsikan kerjaya dalam bidang farmasi di Malaysia berdasarkan pengalaman penulis yang tidak seberapa.Sepanjang pengajian penulis pernah berpraktikal untuk pembelajaran klinikal di hospital Selayang dan Sg Buloh,dalam Sektor industry pulak di Pharmaniaga lifescience dalam pebuatan SVI (small volume injection) atau dikenali sebagai vial la orang2 hospital cakap.Dalam retail pulak penulis pernah berpraktikal di Alpha Pharmacy.

Penulis membuat post ini kerana tersentak dengan beberapa salah faham yang dilontarkan oleh penulis lain di dalam akhbar tentang bidang farmasi di Malaysia.KLIK SINI dan SINI .Spesifik kali ini penulis ingin berkongsi bidang farmasi dalam sektor industry di Malaysia.Insyaallah.

Penulisan ini dengan bangganya disemak oleh Prof.Dr.Mohamed Mansor Manan (leh google nama dia) di dalam report industry penulis semasa berpraktikal.Antara department-department yang penulis singgah adalah Manufacturing,Quality control (QC),Quality Assurance(QA), dan Sterility Assurance(SA) dan setiap bahagian adalah selama dua minggu.

MANUFACTURING (Pembuatan)

Unclasified area,


Nak menceritakan betapa kurangnya Pharmacist di kilang kat kilang nih Cuma ade 2 orang pharmacist (sekarang xpasti berapa).Diketuai oleh pharmacist dari luar Negara yang berpengalaman dalam ‘setup plant’ Hizbullah khan.Menariknya supervisor penulis nih dia sangat pandai melukis blueprint machine2 dan pengetahuan die dalam SARs (structure activity related) mmg superb.Ala-ala supervisor FYP penulis Prof Weber .Sepatutnya kat setiap department diketuai oleh seorang pharmacist.Namun kat Malaysia nih biasanya kilang-kilang Ubat hanya department production dan sales jer diketuai oleh pharmacist bahkan ada sesetengah kilang kecil xda pharmacist pon.Kat dalam sektor industry nih pharmacist yang biasanya mereka mahukan adalah pharmacist yang dari Biro Pengawalan Faseutikal Kebangsaan (BPFK atau NPCB) sebab diorang ada pengalaman terutamanya dalam undang-undang pharmaceutikal. Jika anda berniat untuk keluar dari government dan join Industry masuklah BPFK selepas PRP anda dan ambillah pengalaman di BPFK.Dah abes kontrak tu leh la apply kat kilang-kilang pharmaceutical.Anda bagai pisang goreng panas di pasaran percayalah.Dan kemudahan yang mereka tawarkan sangatlah menarik. :).

Kat department manufacturing Pharmaniaga nih adalah ‘clean area’ ada spesifikasi tertentu ade bahagian yang dipanggil unclassified ,gred C clean area,gred B ,dang gred A clean area ,semua ini adalah sebahagian dari GMP.Cerita kat sini..hurm nak  berjalan kat kawasan2 clean area nih xleh laju2 sebab partikel akan naik,suhu sejuk 16 celcius,tangan kne sentiasa sanitize,oksigen kurang dan yang paling parah sekali kne pakai jumpsuit setiap masa ala2 kat bulan gitu.Semua yang dilakukan ini adalah untuk mengelakkan contamination ,degradation ,oxidation dan segala macam proses yang boleh menyebabkan produk tidak selamat.Semua perkara dalam kilang nih dilakukan mengikut SOP untuk memastikan hasil yang dilakukan berkualiti.Dalam banyak2 department,deparment nih la yang paling penat sekali tetapi yang paling menarik.leh tgk video yang penulis yang tah pape nih.Yang pakai baju lapisan kedua (biru) adalah gred c dan keatas.Bagi sesiapa yang kat hospital dispense CDR ngan TPN tu pakaian lebih kurang sama.Yang paling jelas berbeza adalah cara orang di industrty bertindak dan membuat keptusan adalah berdasarkan 6 SIGMA (KLIK SINI)  compare ngan orang di hospital 5S dan berdasarkan pihak atasan.

Manufacturing nih gak termasuk dalam Engineering department,kat sini adelah penulis ikut proses nak calibrated pressure dalam room,angin keluar masuk,MVAC dan HVAC. 


QUALITY CONTROL (QC)

Kat kualiti control nih banyak bermain ngan dokumen dan pelbagai uji kaji ,Dari starting material macam powder ker dan WFI (water for injection) .Kat sini kami menguji dari dua aspek iaitu Qualitative(identification) dan Quantitative (tecnique). Nak cerita pasal pembuatan WFI nih ala2 air ECPI cume air nih sentiasa panas (tidak kurang dari 80 celcius) nak elak pembetukan bakteria.Proses utama  yang terlibat adelah proses Reverse Membrane Osmosis,Electrodionization,Ultra filtration.So kerja penulis kat QC nih awal2 ambik sampel kat checkpoint (ade 14 checkpoint) dan growkan kat petri disk (potato agar) nak tgk ade bakteria tak dalam proses validation.Kalau ade bakteria proses untuk pembuatan tidak akan dimulakan.Selain itu gak kat sini wat testing bahan-bahan yang digunakan gne testing macam HPLC,FTIR,IR,TOC,Spectro analysis, hurm banyak la plak nak tulis..lagi Chromatographic Separation,GLC dan macam2 lagi,Leh bace kat buku pharmaceutical analysis .SINI adalah contohnya ,cume kalau proses sterile nih lagi kritikal dari segala aspek.

QUALITY ASSURANCE

Kat QA nih ,memang seratus peratus bermain dengan dokumen terutamnya dalam proses validation SOP,  penyemakan dan penyimpanan dokumen.Pihak QA lah yang akan bertanggung jawab semasa BPFK datang menyemak kilang untuk memastikan keselamatan produk.QA juga bertanggung jawab samaada untuk melepaskan produk atau tidak ke pasaran berdasarkan info dari SA,QC dan production.QA nih macam polis la kat kilang nih.Kat sini adalah department yang paling stress(saje tambah efek) penulis rasa .Penulis nih allergic sikit kalau nak menulis ngan nak semak2 document.Lagi-lagi time penulis kat department nih ada proses mock penyemakan document ala-ala BPFK hah 2 hari lari sane sini balik kul 830 malam, ambik document susun document,salin coment.Tapi kat sini lah yang paling banyak belajar benda semua blue print,SOP,proses validation,system validation kena semak.

STERILLITY ASSURANCE (SA)

Kat sini memang rase macam mikrobiologist,semuanya cerita pasal pengawalan bakteria dalam kilang dari enviroment pembuatan,produk,dan kebersihan machine2 yang digunakan darilah incoming material,starting material,in-process material,dan finished product.Semua sample penulis ambil.Yang paling best enviroment monitoring,ambil sample kat tangan2 pekerja di production,kat badan dan untuk gred A hampir semua tempat di badan diambil sample.

So nak cerita kat sini adakah pharmacist cukup di industry?jawapannya sama sekali tidak,So adakah bidang farmasi malap? jawapanya adalah tidak memandangkan masih ada kilang ubat sendiri yang tiada kepakaran pharmacist di dalamnya.Pharmaniaga sendiri terutamanya dalam bidang reseacrch drug discovery dan pembuatan generic (PRC-Pharmaniaga reseacrh centre) masih kekurangan pharmacist yang berkepakaran dalam bidang identification,pharmaconogsy dan apa yang mereka buat adalah mengadakan kerjasama dengan pihak universiti dalam meminjam kepakaran.Kita malaysia belum sampai tahap kilang seperti Pfizer,GSK,bahkan kilang2 pharmaceutical malaysia kalau dikutkan masih seperti bayi lagi.Kita masih belum pernah menghasilkan sejenis ubat baru yang pernah didaftarkan di FDA.Jadi pandangan yang dilontarkan bidang farmasi itu malap adalah satu pandangan serong yang berunsurkan bias dan ia adalah sesuatu yang tidak wajar.

sekian cerita di industry.Assalamualaikum

DOWNLOAD
Report industry penulis



Thursday, September 22, 2011

Awas dosa berganda !!

Assalamualaikum

solusi 35 sihat tanpa maksiat 

Sementara menunggu beberapa artikel saya dalam semakan, hari ini suka saya berkongsi satu artikel yang dipetik dari solusi sepenuhnya.Ia adalah mengenai dosa kecil secara ringkasnya.
Walaupun terdapat perbezaan antara dosa besar atau dosa kecil,seseorang itu tidak boleh sewenang-wenangnya melakukan dosa kecil tersebut.AWAS kerana apabila dosa-dosa kecil dilakukan,ia akan menjadi berganda seterusnya menjadi dosa besar!

PERTUKARAN INI BERLAKU APABILA

1-Melakukan sesuatu dosa secara berulang-ulang dan terus menerus walaupun ia dosa kecil.Sesungguhnya ,hanya perkara baik sahaja yang boleh dilakukan secara berterusan walaupun sedikit.

2-Sesuatu dosa itu dianggap sebagai perkara remeh.Jangan pernah sesekali mengatakan bahawa dosa itu sebagai perkara remeh walaupun ia kecil.Kerana Allah itu maha besar lagi agung.

3-Timbul rasa bangga kerana dapat melakukan dosa tersebut.Walaupun tahu perkara tersebut dosa,seseorang bangga melakukannya.Dia tidak sedar bahawa dia akan mendapat balasan buruk dari Allah.

4-Tertipu dengan nikmat yang Allah kurniakan.Inilah istidraj iaitu seseorang yang diberi nikmat oleh Allah,namun masih kekal melakukan dosa dengan perasaan aman dan tenteram.

5-Tidak segan silu memberitahu orang lain akan dosa yang dilakukan.Seseorang yang bersikap seperti inisebenarnya telah memalukan dirinya sendiri bukan sahaja di hadapan manusia,bahkan di hadapan Allah.

6-Dosa yang dilakukan oleh seorang ulama atau tokoh dan menyebabkan ramai pengikut turut melakukannya.Oleh sebab itu ,ajarkanlah perkara yang benar dan tepat berlandaskan syariat Allah.

Sharing is caring 

p/s-penulis sangat menggalakan para pelajar supaya membeli majalah SOLUSI sebagai santapan minda dalam menambah ilmu agama.Penulis mengikut majalah ini dari siri ke 8 dan sedang mencari kembali edisi yang sebelumnya merasakan ia adalah majalah wajib baca setiap bulan...kalau rasa berat kongsi la dengan kawan-kawan beli,kalau rase tiada duet,pergilah ke mana-mana perpustakaan PPAS,penulis dapati mereka melanggani majalah ini..baca dulu baru tahu..semoga bertemu kembali

Monday, September 12, 2011

Database KKM 2011


Assalamualaikum dan Salam Sejahtera

Post kali ini ditujukan khas buat dalam semua yang dalam bidang kesihatan ,perubatan, kejururawatan , farmasi,kesihatan bersekutu,sama ada dari kajian,perkhidmatan kesihatan,pendidikan atau sesiapa sahaja yang berminat dalam bidang kesihatan.

Semasa dalam pengajian kesihatan,penulis ada mengumpulkan hampir kesemua Clinical Practice Guideline (CPG) KKM,juga beberapa garis panduan juga bersumberkan KKM,serta kajian-kajian yang dilakukan oleh KKM dalam meningkatkan mutu perkhidmatan mereka.Setelah beberapa hari mengumpulkan dan mengupdate semula kesemua data itu hari ini penulis ingin berkongsikan kepada anda semua supaya ia dapat dimanfaatkan untuk kita bersama.insyaallah.

Dikesempatan ini juga penulis ingin mengucapkan ribuan terima kasih kepada UiTM khasnya fakulti farmasi bersama seluruh staffnya dan pensyarah,pihak kebudayaan UiTM En Razak Kawiah yang umpama bapa ke-2 penulis,Bacth 7-11 UiTM farmasi,senior dan juga junior,Sophys,sas ,Ahli-ahli dotarization, Gfrens konvo,KKbians,Pharmaniaga lifescience,Alpha pharmacy selangor,Alumni 88 STJ,Ajmal dan semua yang telah berjasa secara langsung dan tidak langsung selama tempoh pembelajaran penulis.Terima kasih yang tidak terhingga diucapkan.

anda boleh download sendiri di laman KKM sini (terlalu banyak untuk di download satu/satu) atau download terus dari  database penulis (sekaligus semua CPG dan buku2 lain).dibawah ini.

goodluck semua..


p/s
-pengguna broadband tidak digalakan mendownload ia kerana akan menghabiskan threshold anda,gune lah streamyx or unifi kawan-kawan anda.
-file tersebut dilengkapi password iaitu "sayahensem" "uitmdihatiku" sebagai tanda ingatan jasa UiTM terhadap penulis.
-jangan lupe hit butang like ataupun shared supaya ianya dapat dikongsikan bersama rakan-rakan yang lain
-sesiapa yang sudi mempromote file tersebut sangatlah dialu-alukan
-penggunaan adobe reader tidak digalakkan,gunelah foxxit reader boleh bukak tab dan lebih stable (download sini) 
-gune "control+F dan taip key pencarian" anda semasa membuat pembacaan atau rujukan
-download sebelum tidur supaya tidak melambatkan pengguna lain dirumah anda,unless anda "unifi 20mb"
-kepada pelajar-pelajar belajar rajin tau !!!

 sapesapri

Lain di mulut + Lain dihati = Mengumpat + Menipu

Assalamualaikum

Pernah jumpa orang yang cakap lain tapi buat lain,atau sekadar hanya bermanis mulut tanam tebu kat pinggir bibir.Mesti pernahkan,atau kita sendiri buat macam itu,penulis juga rasanya pernah buat kesilapan ini,dan hari ini sebagai peringatan untuk diri sendiri juga penulis menulis entry ini.


Biasanya kita menilai orang nih daripada percakapan dia dan penampilan dia,bukan daripada perlakuan dia.contohnya lelaki (berkahwin) kasanova yang sering memuji-muji wanita disekelilingnya dengan pujian-pujian atas niat-nat tertentu .Ok apakah pandangan kita kalau orang tu kata "datanglah ke pejabat saya,pintu sentiasa terbuka,jangan malu,jangan segan" dikhalayak ramai.Sedap hati mendengarnya kan,"Bersatu kita teguh bercerai kita roboh !!" waa semangat kita nak bersatu.Kalau semua percakapan sama dengan perbuatan tidak mengapa,tetapi malangnya lain pula perbuatanya.

Biasanya perbuatan seperti ini hanya untuk mendapatkan persepsi positif dari orang disekelilingnya serta pandangan baik orang sekeliling.Ini terutamanya berlaku dalam percanggahan pendapat ,manifesto ,janji. iklan,dan promosi barang.Penulis sedar keadaan ini terutamanya dari pemimpin dari sekecil2 MPP hinggalah sebesar-besar ahli parlimen (sorry to say  ini hanya untuk kepada yang terlibat sahaja dan ingatan ini untuk penulis juga) yang kononya profesional dalam membuat keputusan dan menerima pendapat umum.

Tetapi apabila kita berjumpa atau berdiskusi dengannya untuk mengutarakan pendapat,berhujah atau sebagainya,kita akan dipandang serong,dicurigai,dan dikatakan negatif,digelar pembangkang,berhaluan kiri,memecah belahkan kumpulan dan sebagainya.

Kata-kata yang biasa kita dengar adalah ,"saya ikhlas terima kritikan anda","saya terima dengan hati yang terbuka","Kritikan awak sangat membina",dan ungkapan lain yang sewaktu dengannya.Persoalannya adakah ungkapan ini benar-benar ikhlas datang dari lubuk hati ?.Amat menyedihkan kalau kata ini hanya dijadikan sebagai pemikat untuk menyedapkan telinga orang yang mendengarnya a.k.a lain di mulut lain dihati.Macam mana nak tahu lain dimulut lain dihati adalah seperti yang saya cakap tadi kita akan digelar negatif,pembangkang, memecahbelahkan dan sebagainya.Kata-kata sebelum ini hanyalah bertujuan untuk menunjukan mereka berhati budi yang sangat baik sedangkan hakikatnya tidak seperti yang diungkapkan.semoga kita dijauhi dari sifat ini.insyaallah.

Suka saya memetik dari artikel yang dikarang oleh Uztaz Hj Zainudin Ali yang mengatakan manusia bersikap sebegini kerana hatinya tidak ikhlas berpunca dari rasa sombong,ego dan bangga diri,hipokrit dan banyak lagi penyakit hati (bukan cirhosis ek tu memang hati yang sakit).Kedudukan,kuasa dan pangkat juga banyak mempengaruhi manusia untuk bersifat "cakap x serupa bikin".Mereka berpura-pura jujur dihadapan kita bersifat "telunjuk lurus kelengkeng berkait". 

Adalah lebih baik kita meluahkan apa perasaan dihati kita dihadapan orang tersebut tentang sesuatu keputusan,pandangan atau pendapat,idea dan sebagainya daripada kita berdiam diri atau bersetuju bulat-bulat dan kemudian mengumpat keputusan tersebut di kumpulan yang lain.kan dah dapat dosa mengumpat pulak .subhanallah.

Ingatan ini adalah untuk penulis,dan penulis juga takut mempunyai sifat seperti ini.Kadang-kadang terdetik dihati jugak kita menasihat orang tetapi diri kita?.Sedikit pandangan dari penulis jikalau seseorang mengatakan kita tidak cantik janganlah dimarah orang itu kerana sifat itu adalah milik Allah,dan jikalau seseorang itu berkata "dont be afraid man,be brave" atau seumpama dengannya anggaplah itu sebagai kritikan membina dan bukanya umpatan. 

Umpatan adalah sesuatu lihat sini  kamu sebut saudara kamu itu dengan apa yang dibenci oleh kamu dibelakang dia.Mengumpat dan contohnya -ali,abu dan siti sedang bersembang dan tiba-tiba lalu Ismail dihadapan mereka dan ali berkata tengok tu ismail perut dia buncit.Ini adalah situasi mengumpat. Itu adalah contoh kecil mengumpat bagaimana pula kalau si Ali "hei kamu tahu isteri si ismail tu fatimah jalang orangnya".Walaupun contohnya perkara yang kita katakan itu benar contoh sebelum tadi iaitu "perut ali buncit " ia tetap dikira mengumpat juga berdasarkan hadis ,

Bertanyakan seseorang kepada "Ya Rasullullah s.a.w khabarkan kepada hamba jika ada apa yang hamba sebutkan kepada orang yang sifatnya yang dibenci itu ada pada orang tersebut?adakah namanya hamba mengumpat juga?" Bila ditanya tentang itu maka dijawab oleh Nabi Muhammad s.a.w "Jika ada pada orang itu apa yang kamu kata dibelakangnya maka sesungguhnya itulah mengumpat namanya,maka bertemulah engkau seseorang pengumpat dan kalau yang dikata itu tiada pada dia maka sesungguhnya telah engkau ada-adakan dan engkau bohong akan dia" Al-Tarmizi Berdasarkan ceramah Uztaz Shamsuri 

dan jika cerita tetang kejalangan isteri Ismail itu adalah bohong dan maka alitelah mengada-adakan cerita dan berbohong.Mengumpat (perut buncit) + Bohong (Isteri Jalang).dan bagaimana pula mengumpat depan-depan muka? 

dari Imam Nawawi dalam syaraf muslim "Mengumpat itu menyebut dan mengata orang di belakang matanya dengan perkara yang tidak disukainya.Seperti dalam misal sebelum ini dan jika menyebut dan mengata yang hodoh didepanya dan di mukanya maka itu juga dipanggil (buhtun) bohong maka keduanya itu haram belaka" Depan pun tidak boleh nak mengata,belakang pun tidak boleh nak mengata. 

maksudnya Jika Ali secara depan-depan memberitahu Ismail "perut engkau buncit" iaitu sesuatu yang tidak disukai Ismail adalah tidak dibenarkan sebab Islam mengajar kita memelihara air muka orang.Kalau nak kata mempunyai cara yang tersendiri iaitu secara personal bukan dihadapan Abu dan Siti.(lihat video untuk kefahaman yang jitu)

Perbuatan mengumpat ini bukan sahaja dapat menukarkan persepsi kita kepada negatif terhadap keluarga Fatimah dan Ismail malah dapat memecah belahkan sesuatu hubungan persaudaraan.Ini adalah barah dalam membentuk perpaduan dalam islam dan sebab itu Islam sekerasnya melarang perbuatan keji ini.subhanallah.Sebab itu ada pepatah berkata "ada mulut diam" supaya kita terpelihara dari dosa mulut.

Bagaimanapun terdapat mengumpat yang dibolehkan

1-Kes penganiayaan.-Dibolehkan kepada orang yang dianiaya untuk mengadu kepada pihak berkuasa seperti Sultan, Qadhi atau lain-lain pihak yang mempunyai kuasa untuk memberi keinsafan dan kesedaran kepada orang yang menganiaya itu. Umpamanya: Si Polan itu telah menganiaya saya begini dan begitu.Juga kita mengumpat tidakan regim zionis terhadap penduduk Palestin.subhanallah.

2-Mohon bantuan cegah kemungkaran-Umpamanya seseorang berkata kepada pihak polis atau bahagian pencegah maksiat (JAIS): Si Polan itu telah berbuat perkara sumbang, tolong tuan cegah perkara tersebut. Maksud orang itu ialah menjadikan pihak berkuasa sebagai orang tengah untuk mencegah kemungkaran. Tetapi jika tidak dengan maksud itu maka hukumnya adalah haram. 

3-Minta fatwa-Umpamanya ia berkata kepada mufti atau orang yang dipercayai boleh memberi fatwa: Ayah saya atau saudara saya atau suami saya telah menganiaya saya, adakah dia boleh berbuat demikian terhadap saya, bagaimana cara supaya saya dapat terhindar dari penganiayaannya. Perkara ini dibolehkan kerana hajat. Tetapi adalah lebih baik sekiranya dengan cara sindiran sudah tercapai tujuannya. Namun demikian menyebut nama orang yang menzalimi adalah dibolehkan sebagaimana dalam kisah penganian diatas.(no 1)

4-Mengajak muslimin bersifat berhati-hati-Umpamanya: Kita menyebut tentang keaiban periwayat hadis seperti si polan pendusta, tidak amanah, kurang kuat ingatannya dan lain-lain. Perkara ini dibolehkan kerana tujuan kita berbuat demikian semata mata ingin menjaga keaslian hadis Rasulullah saw. Sebab tanpa berbuat demikian maka akan terdedahlah hadis Rasul saw dengan pemalsuan. Atau paling kurang supaya orang ramai jangan sampai menyangka hadis hadis tersebut sebagai hadis yang sahih. Apalagi jika orang berkenaan sememangnya orang yang suka memalsukan hadis. Dan menyatakan keaiban orang lain ini juga boleh jika kita diminta pandangan tentang peribadi seseorang yang akan menjadi rakan kongsi perniagaan , atau menitipkan amanah , atau urusan perkahwinan , demikian juga tentang berjiran dan sebagainya.

5-Jika melakukan maksiat terang-terangan-Umpamanya: Minum arak secara terang terangan atau seorang guru agama yang mengajar ajaran-ajaran sesat seperti syirik dan bid’ah atau bomoh dan dukun yang menggunakan amalan amalan syirik. Kita diperbolehkan menyebut keburukan atau keaiban orang orang berkenaan supaya muslimin yang lain dapat sentiasa waspada dan tidak terpedaya oleh mereka. Tetapi dalam hal ini kita tidak boleh menceritakan cela mereka yang lain kecuali ada sebab-sebab lain yang membolehkannya sebagaimana tersebut diatas.

6-Tanda pengenalan-Andaikata seseorang dikenal dengan gelaran tertentu. Umpamanya: Mamat Pincang, Jali Sumbing, Enon Gendut dan lain-lain maka dibolehkan kita menyebut sifat-sifat tersebut tetapi dengan syarat tidak dengan nada atau tujuan menghina dan merendah rendahkan. Andaikata orang tersebut sudah dapat dikenal tanpa menggunakan gelaran-gelaran diatas maka itu adalah lebih baik.
...................................................... 

Sikap mengumpat dan berbohong ini adalah salah satu sifat sikap golongan munafik iaitu berkata-kata tetapi berdusta.Post seterusnya masih dalam semakan membincangkan tetang cara menghadapi golongan ini.insyaallah.

"Wahai golongan yang beriman dengan lisannya, tetapi tidak beriman dengan hatinya. Janganlah kamu mengumpat kaum Muslimin dan janganlah kamu mengintip keaiban mereka, maka barang siapa yang mengintip keaiban saudaranya, nescaya Allah akan mengintip keaibannya, dan siapa yang diintip Allah akan keaibannya maka Allah akan membuka keaibannya walaupun dirahsiakan di lubang kenderaannya" - (Hadis riwayat at-Tirmidzi). 

wassalam.semoga bertemu kembali

Saturday, September 10, 2011

BERSATULAH WAHAI PEMIMPIN



Assalamualaikum w.b.t.Hari ini adalah 11/9/11 ulang tahun ke-10 dunia Islam dilabel sebagai pengganas.Sedih x? Tiada niat dihati ingin bercerita tentang politik Malaysia,cume ingin berkongsikan pendapat terhadap sistem politik yang mana mungkin dapat mengekalkan kemerdekaan yang dikecapi setelah setengah abad kita perolehi.

Kalau semua pemimpin berpolitik secara Islam nescaya gelaran medan politik yang digemburkan sebagai ‘the dirty game’ mampu dibersihkan.Sifat islam adalah seperti air mutlak iaitu bersih dan membersihkan jadi adalah wajar ahli politik mengikut landas2 dan cara-cara islam dalam berpolitik.Hal ini juga bukan hanya sekadar untuk ahli politik bahkan semua orang yang terlibat dalam sistem tersebut.Melalui sedikit pembacaan yang dibuat dapatlah diulas POLITIK tidak mempunyai hati dan perasaan kasih sayang. Semuanya adalah berkisarkan tentang KUASA,WANG,dan KEPENTINGAN PERIBADI. Jika matlamat yang diperjuangkan oleh parti politik yang majoritinya diangotai oleh orang-orang ISLAM kini benar-benar ISLAMIK,sudah tentu natijah ataupun hasilnya adalah indah dan harmoni.Tetapi apa yang penulis sendiri lihat berdasarkan persekitaran adalah terlalu banyak kata yang tidak pasti (fitnah) yang digemburkan media dan diperhebatkan oleh pengikut-pengikutnya termasuk rakan-rakan di social network seperti facebook,twitter,google + dll.Kebanyakan kata-kata itu bukan sahaja tidak pasti kesahihannya malah yang lebih memburukkan lagi terdapat tulisan kata2 yang kurang senang seperti carutan ,makian ,sumpahan yang islam itu sendiri menegahnya walaupun berlakunya kekhilafan.Subhanallah.

Persoalannya bagaimana kita boleh mendapat pemimpin-pemimpin yang baik jika proses untuk mendapatkannya sudah kotor dan dicemari ? Realiti yang berlaku hari ini penulis sendiri,rakan dan rakyat malaysia semakin bimbang dengan sepak terajang ahli-ahli politik yang semakin meminggirkan nilai adab dan akhlak.Walhal politik Islam adalah urusan yang sangat penting dan seharusnya bersih dari anasir-anasir yang tidak elok ini.Ingin penulis kongsikan beberapa pendapat yang mana diperolehi daripada pembacaan2 politik islam.salah satunya ialah urusan kepimpinan menurut islam adalah manhaj(Jalan) untuk menegakkan ubudiyyah kepada Allah s.w.t melalui khidmat sesame manusia.Dari segi istilah bahasa pula politik bermakna “the arts and the science of government” atau “siasah” dan kata dasar dari siasah adalah ‘to lead,to guide,to conduct,to direct” (pandangan Muhammad Jihad).

Bagaimana berpolitik dengan cara yang bersih?-ia mesti ditunjangi oleh aqidah yang mantap,dipantau oleh syariat dan dihiasi dengan akhlak.Tanpa elemen ataupun unsure ini dalam diri ahli politik urusan kepimpinan pasti akan diseleweng.Cube kita tengok sendiri apa yang dipaparkan kat media massa,dari percetakan sehinggalah ke elektronik terlalu banyak beerita yang saling bercanggah antara satu sama lain dan berunsurkan negative mula dipaparkan untuk tatapan umum.Sama-sama kita beringat,politik bukannya gelanggang perebutan kuasa,wang,pertelagaahan,pembelotan,kata mengata,cerca-mencerca dan fitnah memfitnah malangnya semua itulah yang menjadi budaya politik hari ini.

Bukanlah kita tidak boleh bersuara dalam berpolitik,tetapi kita hendaklah memberi penerangan yang jelas tentang matlamat apa yang kita perjuankan,ataupun maksud yang ingin disampaikan.Boleh mengkritik,menegur malah menyalahkan pihak lain tetapi hendaklah dalam batas-batas syariat islamiah.Berbaiklah dengan rakan-rakan samaada rakan separti ataupun parti lawan,kita seharusnya menjaga diri agar tidak dirasuk oleh sifat-sifat mazmumah seperti hasad dengki,dendam,amarah,dan tamak dan lain-lain.Untuk mendapat kedudukan atau pangkat tidak salah,tetapi dapatkanlah dengan cara berkerja keras,bukan mengampu,menyogok atau mengancam.Ingatlah selalu,kuasa itu amanah.Ia bukan matlamat.Setiap amanah akan dipersoalkan kat akhirat nanti.Jadi pikullah amanah itu dengan rasa takut kepada Allah dan gerun akan neraka.

Titik perbezaan tetap ada,namun titik persamaan masih banyak dan masih boleh diperjuangkan bersama-sama.insyaallah

-sapri mad